החל מהתאריך 01.01.2016 חלה עליה משמעותית בריבית המשכנתאות שהבנקים מציעים ללקוחות שנוהגים לסקור את ההצעות שלהן.
עליית הריבית שחלה בשבועות האחרונים מתרחשת בניגוד למגמות שוק ההון ונובעת הפעם מסיבות וממערך שיקולים אחרים אשר אינם קונבנציונליים.
בדרך קבע, הבנקים מבססים את גובה הריבית שהם מציעים ללקוח על עלויות גיוס הכסף בשוק ההון. לפיכך שינויים בשוק ההון משפיעים באופן ישיר על ריבית המשכנתאות שהבנקים מציעים ללקוחות שנוהגים לפקוד אותם ולקבל מהם הצעות לגובה ריבית המשכנתא שהבנק מוכן לתת.
הבסיס לתמחור מסלולי המשכנתאות כאמור נובע מעלות הגיוס של הכסף בשוק ההון כאשר האינדיקטורים למחירי הכסף הינם התשואות על אגרות החוב הממשלתיות צמודות מדד ולא צמודות מדד.
ככל שהתשואות על אגרות החוב נמוכות יותר כך גם הבנק כמתווך, יגייס את הכסף במחיר אטרקטיבי יותר ויוכל למכור אותו לציבור הלקוחות בריביות נמוכות. וההפך- כאשר התשואות יעלו , כך גם ריבית המשכנתאות בבנקים תעלה בהתאמה.
המסלולים שמושפעים ממחיר אגרות החוב הינם המסלולים השיקליים הנפוצים ביותר בשוק המשכנתאות- קבועה צמודה, קבועה לא צמודה, משתנה כל 5 שנים צמודה ולא צמודה.
מתחילת שנת 2016
מתחילת שנת 2016, הבנקים העלו באופן משמעותי את הריבית שהם מציעים ללקוחות במסלולים הנ"ל. בבואנו ללמוד את הסיבות לעליה בדקנו את המגמות של התשואות על אגרות החוב הממשלתיות ושם גילינו פערים עצומים:
למשל- אגרת חוב ממשלתית לא צמודה למדד אשר מועד הפידיון שלה הינו- 10 שנים והיא מהווה בסיס לגובה הריבית שהבנק יציע לנו במסלול קבועה לא צמודה לתקופה של 20 שנים.
נתוני האגרת מראים שהתשואה עליה לפני 6 חודשים היתה 2.68% כאשר תשואה זו מבטאת ריבית ללקוח של כ- 3.70-3.80%.
מנגד, נתוני האגרת מראים כיום שתשואה עליה הינה- 1.99% כלומר ירידה משמעותית של 0.70% אשר אמורה להוזיל את הריבית שהבנקים יציעו ללקוחות לרמה של 3.00% עד 3.20%
למרות הנתונים הללו הריבית שהבנקים יציעו היום במסלול זה תהיה גבוהה יותר מהריבית שהציעו לפני חצי שנה כאשר עלות הכסף היתה יקרה יותר והיא תעמוד על 3.95% עד 4.00%
דוגמא נוספת
דוגמא נוספת הינה אגרת חוב ממשלתית צמודה למדד אשר מועד הפידיון שלה הינו-10 שנים והיא מהווה בסיס לגובה הריבית שהבנק יציע לנו במסלול קבועה צמודה למדד לתקופה של 20 שנים.
נתוני האגרת מראים שהתשואה עליה לפני 6 חודשים היתה 0.93% כאשר תשואה זו מבטאת ריבית ללקוח של כ- 2.20% עד 2.30%
מנגד, נתוני האגרת מראים כיום שתשואה עליה הינה- 0.63% כלומר ירידה של 0.30% אשר אמורה להוזיל את הריבית שהבנקים יציעו ללקוחות לרמה של 1.90% עד 2.10%
גם במסלול זה, למרות הנתונים הללו, הריבית שהבנקים יציעו היום במסלול זה תהיה גבוהה יותר מהריבית שהציעו לפני חצי שנה כאשר עלות הכסף היתה יקרה יותר והיא תעמוד על 2.80% עד 2.90%
המסקנה
המסקנה אם כך הינה שהבנקים למשכנתאות קיבלו החלטה עסקית גורפת להגדיל את מרווחי הריבית שלהם ולהעלות את ריביות המשכנתא למרות ההוזלה בעלויות הגיוס. נציין כי עדיין ישנם מספר בנקים אשר טרם העלו את הריביות ושומרים על מרווחים נמוכים יותר לעומת אלו שהעלו ריבית. מומלץ מאוד לסקור כמה שיותר בנקים ולנסות לזהות את הבנקים שממשיכים להציע ריביות נמוכות יותר ולא להסתמך על מספר הצעות נמוך.