איך מתמודדים עם השינוי שחל בריביות המשכנתא?
שוק המשכנתאות חווה טלטלה בשבועות האחרונים לאור השינויים הקיצוניים בשוק אגרות החוב הממשלתיות.
התשואות על אגרות החוב הממשלתיות מהוות בסיס לעלויות הגיוס של הבנקים למשכנתאות ולפיכך משפיעות באופן ישיר ומיידי על הריביות שהבנקים למשכנתאות מציעים ללקוחות בסניפים. עיון בטבלאות הבורסה לניירות ערך מראה כי התשואות על אגרות החוב הממשלתיות עלו ב-4 השבועות האחרונים בכ- 1.0%.
אם נצלול לתוך נתוני תשואות האג"ח נלמד מהם כי העליה החדה ביותר חלה באגרות החוב הלא צמודות למדד ולתקופות הארוכות של 10 שנים ומעלה וזאת לאור עדכון התחזיות למדד העתידי. העליה באפיק זה נאמדת בכ-1.20%. בתקופות קצרות יותר חלה גם כן עליה אך פחות דרמטית בשיעור של כ- 0.70%
השינוי שחל כעת בשוק מבלי שבנק ישראל העלה את הריבית מלמד כי השוק מתקן את עצמו ובעיקר מתקן את המרווח בין האפיקים הלא צמודים לאפיקים צמודי המדד ובכך הצטמצמה באופן משמעותי ההזדמנות הגדולה שהייתה בשנה האחרונה אשר אפשרה לקחת משכנתא במסלולים לא צמודים ובפער קטן מאוד ממסלולים צמודי מדד.
איך השינוי שחל בשוק משפיע על המשכנתא?
ההשפעה כאמור הנה בריביות שהבנקים למשכנתאות מציעים והיא באה לידי ביטוי במסלול קבועה לא צמודה שם העליה שחלה בריביות הינה מקבילה לעליה שחלה בתשואות על אגרות החוב וכאמור נאמדת ב- 0.70% עד 1.20%.
במסלול קבועה צמודה גם כן חלה עליה אך מתונה יותר והיא נאמדת נכון לרגע זה בשיעור של 0.30% עד 0.70%.
נכון לרגע כתיבת מאמר זה שוק אגרות החוב עדיין תנודתי מאוד אך שומר על יציבות מסויימת סביב הריביות החדשות שנקבעו.
מה ניתן לעשות בשלב המידי?
ישנם מספר צעדים מומלצים מאוד למי שנמצא כעת בתהליך לקיחת משכנתא:
- מי שרכש דירה ואמור להעביר את כספי המשכנתא בחודשים הקרובים מומלץ מאוד לממש את המשכנתא כעת ולהקדים את תשלום המשכנתא כך יוכל להימנע מעליות נוספות בריבית במידה ויהיו. כמובן שהמלצה זו תקפה אך ורק במצבים בהם הקדמת תשלומים אינה מסכנת את הרוכש מבחינת הזכויות שלו ומבחינת החשיפות שלו.
- מי שממחזר כעת משכנתא- מומלץ לבחון מחדש את כדאיות מחזור המשכנתא משום שהריביות שעליהן התבסס החישוב לפני 4-5 שבועות אינן רלוונטיות להיום.
מנגד, מי שהייתה לו עמלת פירעון מוקדם מומלץ שימתין מעט עד עדכון הריביות להיוון על ידי בנק ישראל (בכל 10 לחודש) משום שעליה בריביות הללו תגרום להקטנת עמלת הפירעון המוקדם. - מבחינת מבנה המשכנתא- מאחר ועליית הריביות במסלולים הלא צמודים חדה יותר לעומת מסלולים צמודי מדד, מומלץ להעביר חלק מכספי המשכנתא למסלולים צמודי מדד. יחד עם זאת מומלץ לנסות ולקצר תקופות במשכנתא ל-15-20 שנים ובכך לספוג עליה קטנה יותר בריביות.
- חשוב לציין שלמרות עליית הריבית שחלה בשבועות האחרונים עדיין הריביות במסלולי המשכנתאות קבועה לא צמודה וקבועה צמוד הנן נמוכות מאוד באופן היסטורי ועדיין מומלץ לקחת חלק נכבד מהמשכנתא במסלולים אלו.